Historie

Als medeoprichter van de Stichting Triathlon Beesd is mij gevraagd om voor de vernieuwde website van de STB een stukje historie te schrijven, uiteraard wil ik graag als pionier van de Triathlon in Beesd dit verzoek honoreren. Want waar zou de Stichting Triathlon Beesd (S.T.B.) nu staan, als er niet in 1986 een paar boerenzoons in een dronken bui besloten eens “iets anders te gaan doen”?
Wat dat dan moest worden wisten ze nog niet.
Op de heerlijkheid Mariënwaerd voetbalden we geregeld in het weiland tussen de koeienvlaaien en greppels. Omdat er in Beesd een stratenvoetbal toernooi werd georganiseerd, dachten wij dat wij daar ook wel aan mee konden doen.

historie1

Nou, dat voetballen ging nog wel redelijk, maar door onze ongecontroleerde trapbewegingen en  het niet juist toepassen van de spelregels wonnen we toch niet de eerste prijs.
Als we niet met voetballen kunnen winnen, bedenken we zelf wel een sport.
Een jongen had een artikel in de krant gelezen over triathlon d.w.z. je moest achtereenvolgens zwemmen, fietsen en lopen. Niemand had er verder nog ooit van gehoord.
Dat leek ons wel wat dus werd er een datum geprikt, het hele voetbalteam uitgenodigd en nog wat concurrenten uit de voetbalkantine geronseld.
Maar liefst vijftien deelnemers durfden de uitdaging aan. Van die vijftien deelnemers waren maar liefst 8 broers uit 3 families van de Water. Met nog een familieafgevaardigde kwam het totaal aantal van de Waters uit op 9 stuks. Als er nu geen van de Water zou winnen, durfden we ons nooit meer in Beesd te laten zien.
Voor de wedstrijd deden we niets aan voorbereiding, was niet nodig dachten wij.
De enigste voorbereiding die we regelden was dat we de zondag voor de wedstrijd en-bloc de fietsroute hebben uitgezet en verkend. Vanaf de Appeldijk, door Beesd en Acquoy en over de Lingelijk naar Gorinchem en retour.
Op de wedstrijddag zondag 10 juli 1986 was het prachtig weer. Er was op het fietsparcours één verzorgingspost (bidonhouders hadden we nog nooit van gehoord), voor de rest was je volledig op jezelf aangewezen. Bananen op de stang geplakt en een oud wollen fietstruitje vol met brood met kaas gestopt.
De wegen waren niet afgezet, als je een voorrangsweg moest oversteken moest je maar wachten totdat de auto was gepasseerd.
Bij de start van het zwemmen waren er toch maar liefst 10 toeschouwers die toch wel eens wilden zien wat die gekken nou weer gingen doen.
We zwommen nog niet de heen en weer route, maar stapten halverwege de Appeldijk door het lange gras naar beneden en lieten ons in de Linge vallen. Het startschot bepaalden we zelf door af te tellen en daar gingen we als dollen van start. Bij het verlaten van de Linge bij de huidige startplaats van de triathlon Beesd lagen links en rechts wat fietsen op de grond.
Je nam toen  nog ruim de tijd om je  uitgebreid af te drogen en je zwembroek te verwisselen voor een onderbroek. De meeste deelnemers hadden nog geen fietsbroek en gingen in een sportbroekje beginnen aan het fietsonderdeel richting Gorinchem. Na 1,5 uur kwam je terug op het boerenerf bij de familie van de Water, gooide de fiets aan de kant en ging een rondje Tricht lopen. Hier had iedereen pas de eerste ervaring met het wisselen van fietsen naar lopen. Ik dacht echt dat mijn spieren volledig afknapten, kon absoluut de eerste kilometer niet hardlopen en zag met leden ogen aan dat mijn 4e plekje na het fietsen werd omgezet naar een 11e eindklassering.

historie2
Bij aankomst was het inmiddels een drukte van jewelste op het boerenerf
Zelfs de locale fotograaf was opgetrommeld. De volledige groep werd op de foto vastgelegd voor het nageslacht.
Josinus van de Water was de kampioen van de eerste onofficiële triathlon, neef Toontje was tweede en broer Freek derde. Anton van Loenen viel net buiten het podium.
Als beloning na de zware wedstrijd dronken we een krat bier leeg om de dorst te lessen,
bier is toch een goede sportdrank dachten we toen nog..
Omdat deze wedstrijd toch smaakte naar meer, wilden we in het najaar nogmaals een officiële triathlon organiseren.
Er werd een bestuur geformeerd, de voorloper van de huidige Stichting Triathlon Beesd.
En zo werd in het najaar de eerste echte triathlon Beesd gehouden.
40 man aan de start, waaronder bijvoorbeeld inmiddels ervaren rotten als Cees Verbeek, Frik Bullee, Henk van Noord en  Stef Kroezen.
Dat het water medio september was afgekoeld naar een bedenkelijke 12 graden was toen nog geen aanleiding om de wedstrijd af te blazen. Echte mannen zonder wetsuit doken zonder vrees in de koude Linge. Ik vrees dat dit de laatste keer was dat Cees Verbeek niet op het podium stond in Beesd, in 1987 was hij in een deelnemersveld van 80 man al opgeklommen naar de 2e plaats. Anton van Doorn en Corjo Story wisten de eerste triathlons van Beesd te winnen, voordat Cees aan zijn onuitputtelijke zegereeks begon.
Ruim meer dan 20 jaar triathlon in Beesd. De evaluatie in de sport is snel gegaan als we nu kijken naar de snelle pakkies, gestroomlijnde fietsen en gerichte trainingsschema’s.

Henk van de Water
Pionier Triathlon Beesd
Uitslag 1e triathlon 1986

Plaats: Naam: Wissel fietsen: eindtijd:
1 Josinus van de Water 1.45.31 2.20.35
2 Toontje van de Water 1.48.33 2.23.09
3 Freek van de Water 1.47.07 2.24.46
4 Gijsbert van de Water 1.49.59 2.26.50
5 Anton van Loenen 1.50.09 2.27.38
6 Roland Bolenius 1.50.27 2.27.51
7 Erik van de Water 1.50.59 2.29.01
8 Gerrit van Asch 1.50.59 2.29.55
9 Kees Grandia 1.52.02 2.37.04
10 Marius van de Water 1.53.46 2.37.54
11 Henk van de Water  (Dz.) 1.50.44 2.39.38
12 Henk van de Water  (Jz.) 2.06.33 2.47.43
13 Dick Bassa 1.59.42 2.49.58
14 Antoon van de Water 2.04.15 2.52.39
15 Gerard Schroot 2.07.18 2.59.30